Året som gick!
2023-12-31 08:18

Årssummering

Då är året nästan slut!

Vi blickar tillbaka på en säsong där vi föll på mållinjen in i det sista. Denna säsong startades upp med en ny huvudtränare, ny spelidé och en relativt ny trupp. Efter en lång försäsong med mycket nytt som skulle sätta sig, ett avancemang i DM så startade säsongen otroligt bra. Vinst i de 5 inledande matcherna med 20 gjorda mål framåt där första plumpen kom mot toppkonkurrenten Falu BS hemma. Grabbarna har lärt sig spelidén väldig snabbt och fotbollen bygger på många spelare framåt och mycket bollinnehav. När vi kliver på sommaruppehåll så kunde vi summera våren med 2 förluster och resten vinster, vilket gjorde att vi hade en ledning i tabellen med 5 poäng. Höstsäsongen inleds som våren avslutades och vi vinner de två första matcherna innan vi åker på en rejäl snyting i Falun mot Korsnäs med 6-1. Några omgångar senare så gör vi årets bästa match då vi i seriefinalen borta mot Falu BS kör över dem med 0-3. En fantastisk insats av samtliga spelare.
En ledning av serien som vi i slutändan inte orkar hålla utan tappar 7 poäng de 5 sista matcherna. Vilket gav oss en andra plats i tabellen och ett tufft kval. Ett kval som inledes mot Gamla Upsala. Vi inledde dubbelmötet med att åka ner till Uppsala och slita för att få med oss 1-1 för att sen komma hem och inför andra halvlek ligga under med 1-0 i andra mötet. Men en fantastisk andra halvlek med offensivt spel, hög intensitet och många fina kombinationer gjorde att vi vände den matchen till 3-1. Det gav oss ett nytt kval emot skickliga Franke från divison 2. Den första matchen slutar 0-0 hemma i Gävle och om vi ska vara ärliga så ska vi ha med oss både 1 och 2-0 ner till Västerås. Men vi lägen missades. Nere i ”finalen” i Västerås så står det länge 1-1 men i den 80de minuten så gör Franke ett otroligt drömmål vilket gör att vi inte orkar ställa om och forcera in ett reduceringsmål. Tyvärr så spelar vi nästa säsong i division 3 men en lärorik säsong där jag är helt säker på att vi ska kunna satsa för att nå högre höjder.

-Coach Tim Gladh.

Statistik för Fikens säsongen-23!

Vi spelade totalt 33 matcher denna säsong (Försäsong-DM-Serien), 19 av dessa slutade med vinst, 5 matcher slutade oavgjort och 9 slutade med förlust.

I serien slutade vi totalt på femte plats i hemmatabellen men på första plats i bortatabellen.

Målskillnaden för hela säsongen (alla matcher inräknat) slutade med 84 mål framåt och 51 insläppta. I serien 61 mål framåt och 32 bakåt.

Mest mål i en match gjorde vi mot Västerfärnebo borta, 2-8 vinst. Mest insläppta blev mot Korsnäs borta, 6-1 förlust.

Totalt gjorde 16 spelare mål varav 7 gjorde 3 mål eller fler. I serien slutade Loai på 14 mål och Elia/Ruben/Viggo slutade på 8 mål var.

Vi hade ett snitt i bollinnehav på hela 71% över säsongen där högsta var mot Västerfärnebo hemma (84% och 2-0 vinst).

Vi vann bollinnehavet i alla matcher förutom mot serievinnaren Falu BS (Hemma/borta).

4 spelare ur truppen spelade 20 matcher eller mer under serien gång, Elia-Ragge-Vincent och Loai.

Totalt för säsongen drog vi på oss 40 varningar, där John och Viggo tog flest gula kort (6 var). Två röda kort delades ut till Ragge och Vincent.

Finns mycket bra saker att ta med sig för framtiden, vi i Fiken ser redan fram emot vad 2024 har att erbjuda. Tack till alla som följt och stötta oss under säsongen. Hoppas vi syns nästa år!

Gott nytt år! 🖤💛 ForzaFiken

Kval 1 ✅➡️ Nu ska det avgöras!
2023-10-28 19:19
Tillsammans har laget tagit sig vidare till ett nytt avgörande kval! 📸GD

Fiken hade nerver av stål och lyckades ta sig förbi det första kvalet för att ta sig tillbaka till division 2. Efter att ha spelat 1-1 i första mötet borta mot Gamla Upsala följde laget upp med att säkra vidare spel genom en 3-1 seger på hemmaplan!

Detta hade coach att säga efter 3-1 segern hemma:

”Vidare i kvalet. En match där vi spelar en relativt defensiv halvlek där Gamla Upsala gör 0-1 tidigt. Vi har några bra lägen att reducera men kommer inte riktigt upp i nivå. I pausen pratar vi om vikten att tycka om dessa tillfällen när allt ska avgöras och att njuta. Vi sätter en hög press och går väldigt offensivt i vårt spel. Vi gör en riktigt bra halvlek där vi gör 1-1 på en kombination som vi tränat på större delen av säsongen. Sen har vi upp emot 10 bra lägen att avgöra. Där 2-1 kommer på en fantastisk frispark. Nu väntar Franke i kvalet som är ett otroligt talangfullt lag. Så det gäller för oss att hitta den höga högsta nivån vi har genom två matcher.”

Nu väntar alltså ett avgörande kval mot IK Franke från Västerås som slutade på tolfte plats i division 2. Avgörande börjar imorgon med hemmamatch på Gavlevallen och avslutas nästa helg i Västerås.

Nu är det bara att klämma ut alla sista krafter som finns för att fixa detta, hoppas alla tar sig till vallen imorgon vid 17.00 så åker vi!!

ForzaFiken 🖤💛

Avslutningen av säsongen, vi kvalar vidare!💥
2023-10-13 10:50
Slutgiltiga tabellen. Vi gör oss redo för ett nytt kval!

Serien 2023 är nu slut! Efter en nervkittlande avslutning slutade vi på andra plats och ska nu ställa om för att kvala till division 2.

De två avslutande matcherna i serien tog vi en vinst och en förlust. I derbyt hemma mot Helges kom vi inte alls upp i nivå och förlorade med klara 1-3. Målskytt där var Viggo/självmål efter en hörna.

I sista omgången borta mot Dala-Järna behövde vi lösa åtminstone en poäng för att hamna före Korsnäs som också hade häng på andra platsen. Efter en otroligt nervkittlande start där vi hamnade i underläge tidigt lyckade vi komma tillbaka stark och vända matchen till vinst. 2-4 i Fikens favör skrevs slutresultatet och andra platsen säkrad! Korsnäs gjorde även sitt och vann men räckte inte hela vägen.

Detta hade coach Gladh att säga efter sista seriematchen:

”Grundsäsongens sista match avklarad där vi vinner med 2-4 i en match som vi gör komplicerad då vi möter ett Dala-Järna som spelar mycket på fysik och längre bollar. Vi hamnar i deras fysiska spel då vi har lite för långsamt bolltempo på en rätt dålig matta. Detta ger motståndarna chansen att använda sig av sitt duellspel. På det så är vi väldigt ineffektiva men lyckas ändå göra 4a mål i anfall där vi höjer bolltempot och ökar rörelsen för att öppna upp ytor åt andra löpande spelare. Nu är det dags för kval mot GUSK där det är dags att höja sig några pinnhål och följa matchplanen till 100%. Rolig utmaning väntar!”

Målskyttar:

1-1 Viggo/självmål (hörna)

1-2 Viggo

2-3 Ruben

2-4 Ivan!

Nu väntar alltså ett nytt kval för Fiken! Under det fyra senaste säsongerna med denna inräknat har vi hamnat i både positivt och negativt kval. Vi hoppas vår erfarenhet i detta ska komma till nytta.

I den första kvalomgången för att ta sig till division 2 väntar Gamla Upsala (GUSK) på bortaplan. GUSK slutade som oss på andra plats efter en stark höstsäsong och kommer bli ett intressant möte på förhand.
Detta kommer avgöras med ett hemma- och bortamöte där första matchen går imorgon lördag i Uppsala! Matchstart 17.00 på Lötens IP.
Vi hoppas kunna se många på plats då chansen finns att följa med på bussen till Uppsala! Annars går matchen att se på GD🔥

TILLSAMMANS SKA VI TILLBAKA, ALLA TILL UPPSALA 🖤💛

FORZAFIKEN

Förlust i derbyt.
2023-09-14 21:22
Tyvärr gick det inte vägen i derbyt. 📸PS

Efter den fina FIK-dag kunde vi tyvärr inte leverera ett lika bra resultat i derbyt. Matchen slutade med 1-3 till bortalaget Årsunda.

Efter en svag halvlek ligger vi under med 0-2. Vi är inte alls med och släpper in 2 lätta mål.

I andra kommer vi ut bra och får lite tryck på Årsunda som endast behöver bevaka sin ledning. 0-3 kommer också i en snabb kontring och match känns rätt klar. I slutskedet får vi en straff som vi snyggare till siffrorna med.

1-3 och ett riktigt bottennapp efter förra helgens fina match mot Falun.

Detta hade kapten Blomqvist att säga:

”Trist resultat, men välförtjänt. Vi tar inte det riktiga jobbet och energin som fanns mot Falun var inte ens i närheten. Vi har ändå nån chans i början och hade vi fått in 1-0 där istället kunde det varit en helt annan match. Men överlag en alldeles för blek insats. Nu är man riktigt taggad för att göra en bra insats mot Bollnäs istället!”

Målet:

1-3 Viggo (Straff)

Som tur är kommer nästa match snabbt inpå, redan imorgon beger vi oss upp till Hälsingland och en viktig bortamatch mot Bollnäs! Vi hoppas kunna höja tempot och intensiteten rejält för att plocka hem 3 viktiga poäng!
Matchstart 19.30 på Sävstaås IP!

Nu åker vi, ForzaFiken 💛🖤

Seger i seriefinalen!
2023-09-08 09:51
3 mål framåt och 0 insläppta, Fiken gjorde en riktigt bra insats borta mot Falu BS. 📸FK

Ännu en söndag och en ny toppmatch väntade i Falun på ganska kort tid. Denna gång var det dock helt andra miner efter matchen när Fiken tog en övertygande bortaseger mot Falu BS.
Matchen rivstartade direkt när Fiken gick upp i en tidig 0-2 ledning efter endast 10 minuter. Båda målen kom till på ganska samma sätt efter två snabba kontringar och Loai som målskytt. Falun hade väldigt svårt att komma till några klara lägen men när dom väl kom hade Ragge full koll på läget.
Mot slutet av halvlek kom ytterligare en sylvass kontring som avslutades av stekheta Ruben som gjorde mål på nytt.  0-3 i halvlek och många hade svårt att tro vad Fiken hade gjort på Kopparvallen denna söndag.

Andra halvlek kontrollerar vi fullt ut och är närmare på att göra ytterligare mål än att släppa in. Falun fick dock en chans att reducera på stopptid genom en straff men denna gick i stolpen.

3 poäng var ett faktum och Fiken tog en otroligt skön seger efter senaste tidens poängtapp.

Detta hade coach att säga efter matchen:

”En seriefinal där vi visste att Falun är ett lag med en offensiv som är väldigt vass. Därav utgick vi från ett lägre försvarsspel för att utnyttja motståndarna på omställning. Vi följer spelplanen fantastiskt matchen igenom och gör två tidiga mål där Loai kommer fri från i princip halva plan. Trean kommer runt 30 minuter in i matchen genom Ruben och efter det så sköter vi försvarspelet på ett fantastiskt sätt. Vi håller bollen när vi kan och sätter den bakom vid tillfälle. En grym match på alla sätt och jag är full av beundran för grabbarnas disciplin. Många matcher kvar och gäller att hålla detta uppe. ”

Målskyttar:

0-1 Loai

0-2 Loai

0-3 Ruben

Nu på söndag väntar en ny viktig match, när det vankas derby hemma mot Årsunda! Bortalaget kommer med fin form och vi hoppas kunna spinna vidare från vinsten senast. Vi ser fram emot ett spännande derby på Mariehov 👊🏼

Dessutom är det FIK-dagen med mängder av aktiviteter så vi hoppas på ett välfyllt Mariehov under hela dagen!